Hoe kan je gehoorverlies herkennen?

Slecht horen is iets dat we vaak zien als een probleem op latere leeftijd. Maar ouderdom en gehoorverlies hoeven niet altijd hand in hand te gaan. Gehoorverlies kan ook voorkomen op jonge leeftijd. Gelukkig kan bijna iedereen, ongeacht welke leeftijd, er wat aan doen.

En dat is belangrijk! Want slechthorendheid heeft toch wel wat negatieve gevolgen.

 

Symptomen van gehoorverlies

Tijdens gesprekken met anderen, merk je dat je:

  • wel vaker vraagt of mensen zich kunnen herhalen.
  • op de lippen let om zo beter te begrijpen wat er gezegd wordt.
  • personen in drukke/luide ruimtes amper tot niet verstaat.
  • vindt dat mensen altijd mompelen in plaats van luidop te praten.
  • al eens knikt of akkoord gaat, terwijl je niet precies weet wat er gezegd werd.
  • liever niet luistert omdat je anderen toch niet goed begrijpt.

Dan is de kans groot dat je aan gehoorverlies lijdt. Dit is absoluut geen reden om je te schamen. Om te voorkomen dat je je sociaal geïsoleerd begint te voelen net omdat je gesprekken steeds minder begrijpt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Ook kan je symptomen van gehoorverlies opmerken als je alleen bent, zonder geluidsbronnen om je heen:

  • Je merkt dat je stem anders klinkt.
  • Je hoort een aanhoudende toon of piep in je oor zonder dat dit een oorzaak heeft.
  • Je hebt moeite met aan te duiden waar sommige geluiden vandaan komen.
  • Er zit druk of er is pijn in één of beide oren.

Sommige symptomen zijn dan weer makkelijker op te merken door mensen uit je omgeving. Dit zijn vaak de eerste signalen dat er slechthorendheid optreedt. De kans is dus groot dat je bekend bent met een of meerdere van de volgende symptomen:

  • De televisie staat vaak op een hoger volume, zeker met meer mensen over de vloer.
  • Ook de radio moet al wel eens luider gezet worden.
  • Je hebt moeite om anderen te begrijpen aan de telefoon.
  • Je hoort de deurbel of telefoon niet altijd meer afgaan.
  • Je praat zelf luid.
  • Je hoort amper nog natuurgeluiden als je buiten bent.

Ook al herken je jezelf niet in alle zinnen, toch loont het de moeite om eens langs te gaan bij je huisarts of audioloog. Hoe sneller mogelijk gehoorverlies opgespoord kan worden, des te sneller kan je levenskwaliteit verbeterd worden. Een eventueel gehoorapparaat zorgt er ook voor dat je gehoor niet nog sneller zal achteruitgaan.

 

De gevolgen van gehoorverlies

Eenzaamheid en isolatie van de buitenwereld

Hoor je niet meer goed, dan voel je je ook minder verbonden met de wereld en mensen rondom je. Je weet niet meer waar gesprekken over gaan, mist belangrijke informatie die gezegd wordt … Ook trek je je vaker terug uit conversaties, net omdat je niet geconfronteerd wilt worden met het idee dat je last hebt van slechthorendheid. 

Kans op vervroegde dementie

Uit onderzoek blijkt dat onopgeloste slechthorendheid de kans op dementie kan verhogen. Je brein krijgt immers minder prikkels wanneer je lijdt aan gehoorverlies. Dit mede doordat mensen die hun gehoorproblemen niet aanpassen, zich steeds minder betrekken bij conversaties. 

Depressie

Ook werd er een verband gevonden tussen gehoorverlies en psychische problemen zoals depressie en angstsymptomen. Het gebruik van een gehoorapparaat zou dan weer een positief effect hebben op gevoelens van depressie en eenzaamheid. 

Minder veiligheid

Vooral in het verkeer is het belangrijk om goed op te letten. Hoor je een auto niet aankomen, dan kan dat grote gevolgen hebben. Maar ook omgekeerd kan slechthorendheid gevaar met zich meebrengen. Zit jij zelf achter het stuur? Dan moet je ook een fietsbel kunnen horen wanneer je een fietser niet ziet aankomen. 

Emotionele impact

Conversaties volgen die je zelf maar amper begrijpt, kan zeer vermoeiend zijn. Je hersenen moeten extra hard werken om toch alles te kunnen interpreteren. Na een hele dag is het dan ook geen wonder dat je je uitgeput voelt. En dat heeft natuurlijk een invloed op je humeur.

 

Wat kan je doen aan gehoorverlies?

Bij Hoorba(a)r weet je na een gehoortest van een halfuurtje al of er sprake is van gehoorverlies. Ook kunnen we een mogelijke oorzaak vaststellen. Je krijgt bovendien een makkelijke grafiek mee waarop je kan zien welke tonen je goed hoort en welke niet meer.

Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis gehoortest