Oorsuizen bij jongeren

42% van de jongeren die geen gehoorbescherming draagt heeft last van oorsuizen

Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal jongeren met gehoorschade de afgelopen 20 jaar met maar liefst 31% is toegenomen. 42% van de jongeren die geen gehoorbescherming draagt, heeft regelmatig last van oorsuizen. Enkelen zitten zelfs met een permanente pieptoon. Wil jij dat voorkomen? Bescherm je gehoor dan zoveel mogelijk. 

Schade vaak pas merkbaar op lange termijn

Eén van de redenen waarom jongeren geengehoorbescherming dragen, is dat de schade zelden merkbaar is op korte termijn. En als de werkelijke schade zich jaren later manifesteert, dan is het te laat om er wat aan te doen. Dit soort gehoorverlies kan niet hersteld worden. Het enige dat je kan doen, is de beschadiging dus voorkomen.

 Waarom beschermen jongeren hun gehoor niet?

Ik hoor je denken: “Als jongeren zich zo bewust zijn van gehoorschade, waarom beschermen ze hun gehoor dan niet?”. Een argument dat jongeren veel aanhalen, is dat ze vrezen dat de muziek minder goed klinkt wanneer ze hun gehoor beschermen. Dat is echter niet het geval! Op maat gemaakte oordoppen beschikken over een speciale filter, waardoor je nog altijd de bass hoort, evenwel als de hoge en lage tonen.

 Ook de kostprijs houdt veel jongeren tegen. Daarom proberen velen (goedkope) oordopjes zonder filter. Hoewel deze het gehoor ook beschermen, komt de kwaliteit van het geluid dat je hoort in het gedrang. Dit heeft vaak tot gevolg dat jongeren volledig van het idee van gehoorbescherming afstappen, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Oordoppen op maat zijn niet meer zo duur tegenwoordig. Bij de Hoorba(a)r heb je nu al een een paar voor zo'n 70 euro.

 Tine (25): “Ik heb lang getwijfeld over de aanschaf van oordopjes op maat. Ik ga graag naar festivals en besefte dat het tijd was dat ik mijn gehoor ging beschermen. Al was ik wel een beetje bang dat ik aan geluidskwaliteit zou moeten inboeten. En dan zit je daar, hè! Gelukkig is het tegendeel waar. Ik merk bijna niet dat ik mijn gehoor bescherm en kan nog altijd optimaal genieten van mijn favoriete bands. Voor de prijs moet ik één festivaldag laten. Het was die kleine investering meer dan waard!”

 Bij sporadisch gebruik zijn er echter ook andere opties. Voorgemaakte oordoppen met unieke filter kunnen een oplossing bieden en zijn te verkrijgen vanaf vijftien euro. Er bestaan filters voor muziek, voor lawaai tijdens het klussen, voor motorrijden enzovoort. 

Maak een GRATIS afspraak bij de Hoorba(a)r voor gehoorbescherming op maat!